Chladnička je spotrebič, nad ktorým sa v dnešnej dobe už ani nepozastavíme – je to jednoducho samozrejmosť. A práve preto pri jej používaní zvykneme robiť veľa chýb a ani nás nenapadne, že niečo by šlo spraviť aj lepšie. Prečítajte si pár rád a trikov, vďaka ktorým svoju chladničku s mrazničkou dokážete udržať čistejšiu, funkčnejšiu, úspornejšiu, prehľadnejšiu…
Chcete aby vám potraviny v chladničke dlho vydržali? Ok, v tom prípade je nutné dbať na ich správne rozloženie:
- horná polica je najteplejšie miesto, ukladajte na ňu produkty, ktoré nepotrebujú toľko chladiť: maslo, džem, majonézu, tatarku, iné omáčky
- polica pod ňou je ideálna na skladovanie mliečnych výrobkov ako jogurty, tvaroh, či syry
- tretia polica od vrchu dobre poslúži na uskladnenie už hotových jedál
- spodná polica je najchladnejšie miesto, tu uskladňujte najcitlivejšie potraviny ako mäso a údeniny, ryby, a najlepšie v uzavretých nádobách
- najspodnejšia priehradka je určená pre ovocie a zeleninu – ideálne skladovacie podmienky
Pre zachovanie kvality potravín vo vašej chladničke je potrebné, aby ste chladničku pravidelne kontrolovali. Čo ešte?
- zvyšok obeda, či večere nechajte pred vložením do chladničky dôsledne vychladnúť, inak teplota vo vnútri stúpne a chladnička potrebuje na chladenie viac energie
- tip: zvyšky jedál zabaľte do fólie, budú dlhšie čerstvé a keď sa náhodou pokazia, nebudú sa z nich šíriť choroboplodné zárodky
- potraviny z chladničky aspoň raz za mesiac skontrolujte, či nie sú po dátume spotreby, či niektoré divne a podozrivo nevyzerajú alebo nepáchnu – poriadne ju potom vyumývajte
- chladnička nesmie byť naplnená do prasknutia – aby plnila svoj účel a vám sa nekazili potraviny, okolo každej by malo byť dostatok miesta na prúdenie studeného vzduchu
Chcete vedieť aká je optimálna teplota v chladničke z pohľadu jej funkčnosti a úspornosti? Je to 5 °C. Pri tejto teplote je riziko, že sa vám potraviny v chladničke pokazia, najmenšie. Nižšie teploty ich môžu znehodnotiť, viac peňazí ide za spotrebu energie. Pri mrazničke by to malo byť -18 °C.
A keď sme pritom, viete ako sa chovať ku vašej chladničke tak, aby ste ušetrili čo najviac el. energie? Poďme si prejsť pár bodov:
- dvere chladničky aj mrazničky otvárajte iba nakrátko – už za pár okamihov sa chladný vzduch mení na teplejší zvonku, nieto ešte pri 2 minútach, kedy do nej len nazeráte a dumáte, čo by ste si tak ešte „zobli“
- presvedčte sa, či vaša chladnička dobre tesní – jednoducho vložte do nej zapnutú baterku, zhasnite večer v kuchyni a skontrolujte stav, ak nič nepresvitá je všetko v najlepšom poriadku
- chladničku umiestnite v kuchyni v dostatočnom odstupe od radiátora (aspoň 2 metre) a sporáka (minimálne pol metra) – čím väčší odstup bude mať vaša chladnička od tepelných zdrojov, tým menšia bude jej spotreba
- mrazničku pravidelne rozmrazujte – ľad dlhodobo zvyšuje náročnosť na elektrickú energiu, novšie typy s nofrost technológiou tak 1-2 krát do roka (aspoň kvôli dôkladnému vyčisteniu jej priestorov), staršie viackrát
- tip: potraviny z mrazničky nechajte rozmrznúť v chladničke – chlad, ktorý z nich vystupuje ochladzuje ostatné potraviny v chladničke, ktorá sa potom nemusí tak často zapínať
- nakoniec spomenieme ešte jednu vec, čo sa robí málokedy – aspoň raz do roka povysávajte zadnú časť vašej chladničky a zbavte ju prachu, čo v konečnom dôsledku umožní ľahší odvod tepla a úsporu energie
Čo by vás mohlo zaujímať
- https://stylovebyvanie.sk/prakticke-rady-ktorymi-by-ste-sa-mali-inspirovat-pri-zariadovani-kuchyne/
- https://dodomacnosti.sk/najlepsie-chladnicky-s-mraznickou/
- https://rtvs.sk/televizia/archiv/13169/96272
Zdroj foto: Shutterstock