Jar nám klope na dvere a s jej príchodom sa začínajú prvé záhradné práce. Nie je to len príprava trávnika či sadeníc, ktoré si vyžadujú našu pozornosť. Tá sa musí sústrediť aj na rez viniča, ktorý sa už tradične vykonáva práve v marci.
Niet nad čerstvé a šťavnaté hrozno, ktoré pohladí vaše chuťové poháriky. K získaniu chutnej a bohatej úrody však vedie dlhá cesta, ktorá začína dôkladnou starostlivosťou o vinič. Jedným z hlavných krokov je tradičný jarný rez viniča, ktorý sa odporúča vykonať práve počas marca. Jeho aplikovaním totiž spravíte to najdôležitejšie, čo pomôže vašim viniciam rásť do plnej krásy.
Kedy je správny čas na rez viniča?
Konkrétny dátum na rez vo vinohradoch neexistuje, najlepšie je však riadiť sa počasím. Niektorí záhradkári začínajú koncom januára alebo vo februári, no tí najskúsenejší čakajú až do marca. Ideálnym obdobím sú dni okolo rovnodennosti, kedy sa vinič prebúdza a vyžíva sa v prvých teplejších dňoch.
Dodržiavajte pravidlá rezu
To, že vinič patrí k najnáročnejším drevinám a vyžaduje špeciálnu starostlivosť, potvrdzuje aj spôsob jeho rezu. Táto práca má niekoľko nepísaných pravidiel, ktorých dodržiavanie pomôže zdravému rastu a hojnej úrode. K tomu je potrebné použiť aj vinohradnícke náradie a držať sa správneho postupu krok po kroku.
Rez viniča krok po kroku
Sezónne vrúbľovanie vrcholí. Viete, ktoré dreviny sú na rade?
Sezónne vrúbľovanie vrcholí. Viete, ktoré dreviny sú na rade? Čo to vlastne vrúbľovanie stromov je? Pri jarnom vrúbľovaní nezabudnite na…
Rez viniča nepatrí k žiadnym ľahkým prácičkám a jeho prevedenie by mali vykonávať len skúsení vinohradníci. Celý priebeh vyžaduje zvládnutie dôkladného postupu podľa istých zásad, pričom vystihnúť musíte aj správny termín. Ten je práve v marci, takže ak ste sa zatiaľ neodhodlali, nezabudnite ho vykonať v najbližších dňoch, kým nie je neskoro.
Text: Róbert Bosák