Zaváraná cvikla

Zaváraná cvikla: Ako si ju pripraviť a aké má liečivé účinky?

Redakcia - 10. januára 2023 - 9680. zobrazení

Chutná a zdravá pochúťka, akou nepohrdne žiadny labužník, ktorý chce urobiť niečo užitočné aj pre svoje zdravie. Cvikla totiž nie je iba obľúbenou prílohou, ktorá sa hodí k rôznym jedlám. Jej konzumácia má priaznivý vplyv aj na naše zdravie a vitalitu.

Kombinácia lahodnej osviežujúcej chuti, širokého uplatnenia v kuchyni a priaznivých účinkov na zdravie robí z cvikly jeden z najvyužívanejších potravinových doplnkov, aký sa v našich kuchyniach objavuje. Kuchári, gazdinky a autori receptov po nej siahajú hlavne kvôli ľahkej príprave, ktorá sprevádza ktorúkoľvek možnosť jej spracovania. Stačí poznať správny postup prípravy cvikly v čerstvej alebo zaváranej podobe a zahrnúť toto všestranné prírodné liečivo do svojho jedálneho lístka.

Cvikla je konzumovaná celé storočia

Využívanie cvikly v kuchyni nie je žiadnou novinkou. Jej blahodarné účinky na ľudské telo poznali už v staroveku. Známe sú prípady jej spracovania ako vysoko účinného afrodiziaka v antickom Ríme. Zmienky o nej sa objavili aj v starých asýrskych textoch, ktoré spomínajú jej prítomnosť v babylonských Visutých záhradách Semiramidiny. Z novších historických období sa cvikla ako potravina spomína napríklad v anglickom viktoriánskom období, kde bola bežne konzumovaná ako doplnok výživy.

Cvikla

Spracovávanie cvikly v súčasnej dobe

Z príležitostnej potraviny, ktorá bola konzumovaná ako občasná príloha k jedlám, sa časom stal jeden z najobľúbenejších zeleninových druhov. Jej rozšíreniu a zaradeniu do množstva nových receptov pomohlo najmä objavenie výdatných liečivých účinkov. Už pár desaťročí je považovaná za všestranné prírodné liečivo, ktoré je zdrojom mnohých živín. To z nej urobilo obľúbenú plodinu, ktorá je stále častejšou súčasťou jedálneho lístka, kde sa objavuje v rôznych podobách od surových cviklových štiav cez varenú prílohu až po zaváranú cviklu.

Domáca cvikla z vlastnej záhrady

Prítomnosť cvikly v mnohých kuchyniach po celej Európe je spôsobená aj jej veľmi dobrou dostupnosťou. Pod tú sa podpisuje možnosť pestovať túto plodinu doma na záhrade. Cvikle sa darí aj v náročných podmienkach. Navyše, jej pestovanie vyžaduje minimálnu opateru, čo je ďalším dôvodom, pre ktorý sa bežne dostáva na taniere. Domáca cvikla vypestovaná vo vlastnej záhrade je totiž zárukou, že plodina neobsahuje pesticídy ani iné chemické látky, aké sa môžu objaviť na plodoch v predajniach. Cvikla zo záhrady je zároveň bohatým zdrojom výživných látok.

Aké má cvikla liečivé účinky?

Dopĺňa vitamíny

Nie náhodou sa cvikla považuje za vitamínovú bombu. Okrem bohatého obsahu vitamínov C a E v jej zložení nájdeme aj mnoho minerálov, napr. draslík, horčík alebo mangán.

Podporuje imunitu

Pestrý obsah vitamínov a minerálov robí z cvikly účinný potravinový doplnok, ktorý pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu. Zároveň je skvelým doplnkom stravy, ktorý sa dá využiť pri očistných a detoxikačných kúrach.

Zlepšuje činnosť pečene

V rámci svojich detoxikačných účinkov pôsobí najmä na funkciu pečene. Tú čistí od rôznych škodlivých radikálov a iných toxických látok, ktoré sa v nej často usádzajú. Zlepšením činnosti pečene nepriamo podporuje aj lepšiu telesnú termoreguláciu.

Znižuje krvný tlak

Konzumovať cviklu sa odporúča aj ľuďom trpiacim hypertenziou. Jej zloženie pôsobí priaznivo na obehový systém, čím prispieva k zníženiu krvného tlaku. Známy je aj priaznivý vplyv na znižovanie cholesterolu.

Udržiava zdravú pleť

Ďalší z priaznivých účinkov vplýva na pleť, ktorá môže byť vďaka konzumácii cvikly o niečo krajšia a zdravšia. Krajšie a zdravšie sú aj nechty a vlasy, ktorým cvikla dodáva lesk.

Čerstvá cvikla vs. zaváraná cvikla

Obrovskou výhodou cvikly je, že väčšina jej liečivých účinkov sa po tepelnej úprave nestratí. Zaváraná cvikla je takmer rovnako zdravá ako tá čerstvá. Zároveň sa vyznačuje oveľa lepšou chuťou, ktorú si pri zaváraní môžete prispôsobiť podľa svojho vlastného apetítu. Kým čerstvá šťava z tejto plodiny má divokú a horkú chuť, zaváraná cvikla môže byť slaná, sladká alebo chuťovo neutrálna. Záleží iba od vás, aký recept použijete a ako si ju dochutíte.

Zaváraná cvikla

Zaváraná cvikla (Rýchly recept!)

Ingrediencie na zaváranie cvikly:

  • 1 kg cvikly,
  • 0,35 l vody,
  • 150 – 200 ml octu,
  • 50 až 60 g cukru,
  • 1 malá lyžička soli,
  • trochu feniklu.

Rýchly postup zavárania cvikly

1. Príprava nálevu

Práve od nálevu závisí, akú bude mať zaváraná cvikla chuť. V tomto prípade pôjde o sladkokyslý nálev s korenistým aromatickým feniklom, ktorý najprv chvíľu povaríme vo vode. Počas varenia doň primiešame ocot, cukor a štipku soli.

2. Príprava cvikly

Hotový nálev necháme na chvíľu odstáť. Za ten čas si pripravíme cviklu, ktorú je potrebné umyť od akejkoľvek nečistoty. Umytú cviklu vložíme do hrnca s vodou, v ktorom ju budeme variť dovtedy, kým trochu zmäkne.

3. Naloženie cvikly do pohárov

Po zhruba hodinovom varení cviklu vyberieme a necháme ju vychladiť v studenej vode. Potom ju ošúpeme, nakrájame alebo nastrúhame a vložíme do pohárov, ktoré zalejeme pripraveným nálevom.

4. Zaváranie cvikly

Ďalším krokom bude samotné zaváranie. To by malo prebiehať od 15 do 20 minút, ideálne pri teplote 85 °C. Čím väčší hrniec a väčšie poháre, tým by mala byť doba zavárania dlhšia.

5. Uskladnenie zaváranej cvikly

Zaváraná cvikla v pohároch sa na záver zabalí do deky, najlepšie otočená dole hlavou, a nechá vychladiť. Potom ju uložíme na tmavšie miesto, odkiaľ si ju kedykoľvek v priebehu roka vezmeme a otvoríme.

Ako zvládnuť sadenie paradajok?

Viete, ako, kedy a kde sadiť paradajky? Sadenie paradajok začína správnym predpestovaním… Na čo všetko by ste nemali zabudnúť pri sadení paradajok?

Osvedčených receptov na zaváranie je, samozrejme, omnoho viac. Zaváraná cvikla môže byť kombinovaná napríklad s chrenom alebo s kapustou. Podľa toho, na aký recept vsadíte, budete môcť cviklu ako doplnok jedálneho lístka dopasovať ku konkrétnym druhom jedál. Možností je neúrekom. Ako chutná a zdravá príloha sa hodí k šalátom, k rybám, k mäsitým pokrmom alebo do rizota.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články