Špajza

Tieto potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze: Čo z nich uvariť, ak dôjdu nápady?

Reklamný článok - 31. mája 2022 - 816. zobrazení

Je dobré mať doma zásobu potravín, z ktorých sa dá pripraviť chutný obed alebo večera. Vedeli to už generácie pred nami, ktoré si starostlivo zhromažďovali základné potraviny a z nich čerpali dlhé mesiace. Hoci sú teraz obchody na každom rohu a je jednoduché ísť na malý nákup, môžu nastať situácie, kedy sa dobre zásobená špajza stane záchranou v pravej chvíli. Akými potravinami ju naplniť?

Trvanlivé suché prílohy

Ryža a cestoviny rôznych druhov tvoria základ každej špajze. Ide o potraviny so širokým využitím, ktoré výborne poslúžia ako príloha k mäsu, no rovnako tak si trúfnu prevziať aj hlavné slovo. Rizoto, ryžový nákyp, zapekané cestoviny, cestoviny s omáčkou – to sú jedlá, ktoré pri troche fantázie dokážete pripraviť zo surovín, ktoré „špajza a chladnička dali“. Ak napríklad neviete, čo rýchlo uvariť, vyskúšajte úžasné cestovinové šaláty a máte istotu, že nikto nezostane o hlade.

Sypké trvanlivé potraviny

Múka, cukor, soľ majú pri varení svoje nezastupiteľné miesto a aspoň o jedno balenie naviac sa oplatí mať aj v zásobách. Zároveň ide o potraviny, ktoré je výhodné nakúpiť v akciovej ponuke, vďaka čomu veľmi príjemne ušetríte. Okrem toho sa môže zísť tradičná strúhanka na obaľovanie rezňov a ovsené vločky – napríklad ako zdravšia alternatíva na zahustenie placiek, lievancov a fašírok.

Strukoviny

Ak sú strukoviny vaše obľúbené, je to bod naviac pre zdravé trávenie. Sú totiž cenným zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov a výborne zasýtia na dlhú dobu. Fazuľová a šošovicová polievka patria k tradičnej slovenskej kuchyni, rovnako tak aj strukovinové prívarky, na ktoré nedali dopustiť naši predkovia. Naviac, strukoviny sú výborné v krémových polievkach a zeleninových fašírkach. Do zásob si zadovážte najmä fazuľu, hrach, cícer, sóju a šošovicu.

Olej a ocot

Rastlinné oleje – najmä slnečnicový, repkový a olivový – sú stabilnou súčasťou pri príprave množstva pokrmov a ak v kuchyni dôjdu, môže sa celé varenie výrazne skomplikovať. Jeden či dva litre oleja naviac sú tak stávkou na istotu. Ak obľubujete kyslé polievky a omáčky, majte po ruke aj ocot. Je vhodný na prípravu sladkokyslých nálevov a na dochutenie šalátov.

Dochucovadlá

Pod touto širokou kategóriou sa bude ukrývať množstvo rôznorodých „položiek“, ktoré si v špajze koncentrujte prehľadne na jednu policu, ideálne do plytkých nádob alebo košíkov. Patria sem zásoby na sladké pečenie, teda predovšetkým vanilkový cukor, škoricový cukor, kypriaci prášok, pudingy či čokoláda na varenie. Na prípravu polievok, mäsa a cestovín sa vám zase hodí zástup rôznych suchých korenín a byliniek, ktoré sa postarajú o dokonalú chuť jedál.

Zaváraniny a džemy

Či už doma poctivo vypestované alebo kúpené z obchodu, ak príde chuť na zavárané uhorky, v niektorých prípadoch sa nad ňou nedá zvíťaziť. Letné zaváranie ovocia a zeleniny do zásob je v slovenských kuchyniach veľmi populárne. Svedčí o tom množstvo receptov a kombinácií, ktoré dokazujú vynaliezavosť gazdiniek. K najobľúbenejších zaváraninám patria uhorky, marhule, broskyne, čalamády s kyslým nálevom, lečo, domáci kečup a pretlak. Netreba zabudnúť ani na džemy – jahodový, marhuľový, ríbezľový a slivkový lekvár. Viete si bez nich predstaviť tradičné buchty a šišky?

Rady, ako zorganizovať špajzu

Premeňte špajzu na organizované miesto, v ktorom vládne poriadok a systém! V domácnostiach je špajza totiž vítaným miestom na odkladanie množstva vecí, nielen potravín, zaváranín a nápojov. Nájde sa tu veľa menších či väčších prepraviek, misiek, dóz, obalov, nepoužívaných kuchynských spotrebičov či odložené sady riadu.

  • Starostlivo prejdite všetky terajšie potravinové zásoby a skontrolujte ich trvanlivosť. Potraviny po záruke alebo v poškodených obaloch už ďalej neskladujte.
  • Urobte si revíziu v plastových dózach a ďalších nádobách, ktoré v špajze držíte. Niektoré už možno nemajú veko alebo sú prasknuté. Síce sa nedajú plnohodnotne využiť, poslúžia napríklad na odloženie menších potrieb na pečenie.
  • Vytvárajte zóny – napríklad suché potraviny s dlhou trvanlivosťou (strukoviny, múka, ryža, cestoviny), konzervy, suroviny na pečenie, potraviny balené vo fľašiach (nápoje, olej, ocot), zaváraniny (džemy, kompóty, čalamády,…).
  • Zadovážte si niekoľko praktických košíkov, organizérov, veľké uzatvárateľné sklenené / plastové dózy, nezabudnite ani na lepiace štítky, kde si vždy poznačte dôležité dátumy.

TIP: Snažte sa v špajze udržiavať čistotu, aby ste sa vyhli nepríjemným arómam a neprilákali hladný hmyz (mravce, potravinové mole, octomilky…). Na osvetlenie použite silnejšiu žiarovku, ktorá svieti okamžite na plný výkon. Budete tak mať okamžitý prehľad a rýchlejšie nájdete, po čo ste prišli.

Zdroj obrázkov: Pixabay.com

  • Kategórie

Podobné články