Grily - titulná

Ako prežiť kúzelné Vianoce na zimnej chate

Reklamný článok - 15. decembra 2021 - 1806. zobrazení

Postarajte sa o to, aby bolo na chate teplúčko. Máme pre vás tipy na prírodné vianočné vône a recept na grilovaného kapra…

Víkendová, letná či zimná chata je zaručený spôsob na únik od každodenných povinností. Mnohí z nás sa počas sviatkov chystajú vyraziť na chatu – či už na Silvestra alebo už na Vianoce. S radosťou sa s vami preto podelíme o pár tipov, ako si ešte viac spríjemniť pobyt na chate počas zimných mesiacov.

Aby bolo na chate teplúčko

Niet nad pocit, keď po dlhej lyžovačke prídete do príjemne vykúrenej chaty. Metafory ako teplo domova či domov sladký domov nesú v sebe kus pravdy. Všetci máme radi teplo a cítime sa príjemne, keď sa môžeme zohriať. Máme pre vás 3 tipy, ako premeniť vašu chatu na hrejivé miestočko.

Spôsob kúrenia na chatu je potrebné vyberať podľa toho, ako často chcete chatu navštevovať. Medzi najčastejšie spôsoby, ako vykúriť chatu patria:

1. Piecka na drevo

Piecky na drevo vedia krásne zútulniť chatu a vykúriť miestnosť, v ktorej sa nachádza. Podmienkou však je, že chata musí mať zabudovaný komín. Pokiaľ sa rozhodnete pre piecku na drevo aj s varnou platňou, poslúži vám aj na prípravu jedla.

2. Elektrické ohrievače

Výhodou elektrických ohrievačov známych aj ako elektrické konvektory, je ich nenáročné používanie a praktické ovládanie. Modernejšie elektrické ohrievače sa dajú nastaviť na režim automatického ohrievania – nastavte teplotu, ktorá vám vyhovuje a ohrievač sa automaticky zapne ak teplota v miestnosti klesne.

3. Kozub

Ak chcete chatu využívať často, ideálnou voľbou vykurovania je kozub. Ide o vyššiu investíciu, avšak neskôr ušetríte na účtoch za elektrinu. Najčastejšie používané sú akumulačné a teplovzdušné kozuby.

Kozub v interiéri

Aby celá chata rozvoniavala

S Vianocami sa neodmysliteľne spája vôňa škorice, vanilky, punču alebo pomarančov. Podelíme sa s vami o inšpiráciu, ako si rozvoňať celú chatu. Tieto 2 tipy zaručene prinesú vianočnú náladu každému, kto k vám zavíta.

1. Vyrobte si vlastné sviečky

Výrobu vlastnej sviečky zvládne bez ohľadu na šikovnosť rúk a tvorivého ducha každý. Všetko, čo potrebujete je knôt, vosk – pokojne aj zo starých zvyškov sviečok a nádobku, kam vosk nalejete. Môžete použiť sklenenú nádobu zo starej sviečky. V mikrovlnnej rúre roztopte starý vosk, vložte knôt, pridajte vanilku, škoricu alebo sušené pomaranče či jablká a nechajte sviečku stuhnúť.

2. Aj oheň môže voňať

Ak máte na chate kozub či piecku, máme pre vás skvelý trik, ako rozvoniať oheň. Vyrobte si prírodné voňavé muffiny do kozubu. Na prípravu voňavých muffinov budete potrebovať plech na muffiny, papierové košíčky na muffiny, voňavé ingrediencie ako škorica, klinčeky, bobkový list, borovicové šišky, sušený rozmarín, včelí vosk a motúz. Poukladajte voňavé ingrediencie do košíčkov na muffiny, vložte ich na plech, potom roztopte včelí vosk, zalejte ním suroviny v košíčkoch, vložte do nich krátky motúzik a nechajte stuhnúť. Po stuhnutí zapáľte motúzik a vložte do kozubu.

Vianočné zátišie

Aby boli všetci spokojní a pokojní

Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je tradičné jedlo – vyprážaný kapor, rezne, zemiakový šalát a veľa koláčov. Máme pre vás tip, ako si vychutnať tradičné sviatky tak trošku netradičným spôsobom. Či už plánujete stráviť Vianoce na chate, alebo budete doma, o skvelú a pokojnú atmosféru sa vám postará dobré jedlo. Podelíme sa s vami o skvelý recept na prípravu ryby na elektrickom grile.

Elektrický gril

Ako si pripraviť rybu na elektrickom grile?

Na grilovanie ryby sú najvhodnejšie kontaktné elektrické grily, ktoré rybu upečú z oboch strán. Veľkosť grilovacej plochy zvážte podľa počtu členov rodiny v zmysle čím viac členov, tým väčšia grilovacia plocha.

Elektrický gril postavte na rovnú a pevnú plochu – ideálne na kuchynskú linku, zapojte ho do elektriny a počkajte, kým sa platne zohrejú. Ak je možné, zvoľte si na grile program na grilovanie rýb. Okorené a osolené ryby ešte pred grilovaním potrite olejom, aby ste zabránili prilepeniu. Ak uprednostňujete marinády, môžete vložiť kúsky do bylinkovo-olejovej marinády. Odporúčame vám potrieť olejom aj grilovaciu plochu. Pripravené kúsky ryby potom položte na stred grilovacej plochy a zatvorte gril. Ryby sa grilujú krátko. Hovorí sa, že plátok ryby hrubý 1 cm si vyžaduje 3 – 4 minúty grilovania. Avšak tento čas je iba orientačný. Doba grilovania závisí od gramáže ryby. Napríklad 500 gramov ryby pripravíte za 20 minút.

Grilovaný kapor

Na prípravu 4 porcií kapra na grile potrebujeme:

  • 4 plátky čerstvého kapra / podkovičky z kapra
  • 8 slaninových plátkov
  • šťavu z citróna
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • 3 lyžice bieleho vína
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 4 kusy alobalu
Grilovaný kapor

Postup:

Očistite plátky / podkovičky z kapra, pokvapkajte ich citrónovou šťavou, roztlačte cesnak a potrite ním rybu z oboch strán. Takto pripravenú rybu nechajte 2 hodiny odpočívať v chladničke. Po 2 hodinách kapra nakoreňte a pripravte si kusy alobalu – tie potrite olejom. Jednotlivé kúsky ryby zabaľte do 2 plátkov slaniny a položte ich na alobal. Následne rybu polejte bielym vínom a olejom a pridajte plátky cibule. Vložte na gril a nechajte grilovať asi 20 – 30 minút. Dobrú chuť!

  • Kategórie

Podobné články